top of page

Kiropraktikk

Kiropraktikk er en manuell terapiform som fokuserer på redusert biomekanisk funksjon i ryggraden og effekten det har på nervesystemet i resten av kroppen. En kiropraktor behandler «låsninger». En «låsning» (vertebral subluxation complex) i ryggraden er definert som redusert bevegelighet i fasettleddene mellom to ryggvirvler. Dette fører til redusert bevegelighet i resten av ryggraden, stivhet og spenninger i muskulaturen.

 

En låsning vil også påvirke funksjonen til nervene som forlater ryggraden, og koordinasjonen av muskelkontraksjoner og andre kroppsfunksjoner blir dårligere. Målet med kiropraktikk er å gjenopprette og opprettholde funksjonen i nerve-, muskel- og skjelettsystemet. Kiropraktikk erstatter ikke tradisjonell veterinærmedisin, men kan fungere som et supplement ved diagnostisering og behandling av forskjellige sykdomstilstander.

Vanlige årsaker til at låsninger oppstår er traumer, uheldig eksteriør, lang transport, hard fødsel, manglende bevegelse, hard trening og konkurranse, ubalansert rytter, dårlig tilpasset sal, alderdom (effekten av tidligere traumer kan bli tydeligere ettersom hesten blir eldre), manglende/dårlig hovpleie og ukorrekt skoing.

Det vanligste tegnet på en låsning er smerte, og kan uttrykkes på forskjellige måter. Noen eksempler kan være endret oppførsel, nedsatt prestasjon, unormal holdning, urolig ved oppsaling, ulydig under ridning, slenger med hodet, senker ryggen, pisker med halen og legger på ørene, nekter å hoppe hinder, problemer med å samle seg og utføre sideførende bevegelser. Stivhet og smerte fører til endret bevegelsesmønster, som over tid vil kunne føre til andre problemer, som permanente forandringer (skader) i ledd.

Jeg kombinerer kiropraktikken med craniosacral-terapi. Dette er en svært mild behandlingsform som benytter seg av lette fingertrykk, og fokuserer særlig på knoklene i kraniet og korsbeinet (os sacrum). Eksempler på tilstander hvor kraniosakral-terapi kan være særlig gunstig er hodetraumer, spenninger i nakke og bakpart, problemer i kjeveleddet, stress/hyperaktivitet og headshaking. 

bottom of page