top of page

Munnhuleundersøkelse og 

tannbehandling

Jeg utfører munnhuleundersøkelse og tannbehandling utelukkende etter samme filosofi og med samme utstyr som veterinærene Ellen Schmedling (hestekur.no) og Øyvind Berven (vetberven.no).

En syk hestemunn fører til dårlig fôropptak og har en negativ innvirkning på bevegelsesmønster og prestasjon. Alle hester bør jevnlig få utført en grundig munnhuleundersøkelse, og ved behov også en skånsom og presis behandling.

Munnhuleundersøkelsen starter med en generell klinisk undersøkelse, deretter sederes hesten. En god sedasjon er nødvendig for at tungen skal ligge i ro, som igjen er en forutsetning for å kunne utføre en grundig undersøkelse og presis behandling. Et rolig arbeidsmiljø og evt en ørehette vil kunne redusere sanseinntrykk og dermed den totale mengden sedasjon som er nødvendig. Hodet til hesten holdes i ro ved hjelp av en polstret hodestøtte. Munnhulen skylles grundig med vann for å fjerne alle fôrrester. Deretter undersøkes slimhinnen og hver enkelt tann nøye på alle sider ved hjelp av kraftig lys og et speil. Ved hjelp av en tynn sonde kan ujevnheter, som bl.a. små sprekker (fissurer) og fargeforandringer undersøkes nærmere. Tennenes funksjon som en helhet (tyggefunksjonen) vuderes også. 

Hestens tenner vokser kun frem til ca 12-14 års alder. Da er de ferdig utviklet og skyves isteden langsomt utover. Derfor har hesten en begrenset tannkapital som det er viktig å bevare så mye som mulig av. Jeg benytter meg av tannlegeutstyr hentet fra humanmedisinen, med forlenget skaft. Disse har små freser og gjør det dermed mulig å behandle hver enkelt tann individuelt, og kun der hvor det er behov. Dette er med på å bevare hestens tannkapital og reduserer også sjansen for å skade tenner og nerver ved sliping (nervene ligger svært nære tannoverflaten og blottlegging er smertefullt). Med dette utstyret kommer jeg dessuten lett til på de bakerste tennene. 

bottom of page